CHINA BUSINESS - Shaolin - SHAOL
Newsletter Site Map


China Club
 

 
China Club 
Members only
 


Το Shaolin Wushu (πολεμικς τχνες), να πραγματικ θαμα στον χρο των πολε­μικν τεχνν που χει ωριμσει ταυτχρονα με τον πολιτισμ της Κνας εδ και 5.000 χρνια, κρβει αμτρητα μυστρια και ανα­πντητα ερωτματα,
Η ιστορα του ρους Songshan της επαρχας Χενν χει βαθις ρζες. π τα αρχαα χρνια, γνοι της υψηλς κοινωνας και νθρωποι του πνεματος νοιξαν να μονοπτια και καλλιργησαν το χρο του αγνστου σ' αυτ τη γη, καθιστντας τη τον πολιτιστικ πυρνα της Κεντρικς Κνας.
Καθς αποτελε μοναδικ κφραση του πολιτισμο της Κνας, το Shaolin Wushu, με τα χρνια γινταν ολονα και πιο δημοφιλς. Εναι μια τχνη απλ αλλ γεμτη δναμη, τα μονοπτια της εναι πολλαπλ και περπλο­κα και οι συνδυασμο τους πειροι. Για ποι­ον το εφαρμζει, οι πρακτικς του Shaolin Wushu προποθτουν εξσκηση, την εξ­λειψη πολλν προβλημτων υγεας καθς και την ισχυροποηση της θλησης και την σφυρηλτηση του χαρακτρα. Οι δυνατς, ποικλες, γεμτες χρη και δεξιτητα κιν­σεις του εντυπωσιζουν το κοιν λων των ηλικιν.

Τι σημανει
Shaolin
Στο να των Shaolin στη βρεια Κνα, οι μοναχο δεν μελετον μνο τον βουδισμ, αλλ και το Shaolin Wushu. Τα βουδιστικ δγματα των μοναχν Shaolin αντιτθενται στη βα. Σκοπς τους δεν εναι να πληγ­νουν λλους ανθρπους, οτε να δοξα­στον, αλλ περισστερο να εκπαιδεσουν το σμα στην αυτο-παρατρηση, να κυριαρ­χσουν πνω στις αισθσεις και να αμνο­νται σε βαιες επιθσεις, ταν η βα δεν μπορε να αποφευχθε.
Οι μοναχο εκπαιδεονται να πολεμον πρτα τον διο τους τον εαυτ, που σημανει τι πρπει να κερδσουν τη μχη που μανε­ται μσα στο μυαλ του ανθρπου. Η πλη με ναν λλο νθρωπο μπορε να θεωρηθε αποτυχα, σχετα με το αποτλεσμα. Παρα­δχεται τι κποια στιγμ δεν μπρεσε να ελγξει την κατσταση και αναγκστηκε να χρησιμοποισει τις πολεμικς τχνες για να φτσει στο τελικ αποτλεσμα.
Σε μια πραγματικ σχολ η πλη ποτ δεν μεγαλοποιεται γιατ θεωρεται η πιο ταπειν μορφ επλυσης διαφορν, και δεν θεωρεται ως η σωστ μθοδος διευθτη­σης. κμα και ο νικητς μιας αναμτρησης δεν εναι υπερφανος για τη νκη του γιατ το μνο που αποδεικνει εναι τι χασε τον λεγχο της κατστασης και αυτ που διαχω­ρζει την εκπαδευση Shaolin σε σχση με τις λλες πολεμικς τχνες εναι ο αυτο­λεγχος. Ο αληθινς Shaolin επιδικει τον φλο και χι τον εχθρ. Επιδικει την αν­μειξη με τον κσμο και τους ανθρπους.
Οι μοναχο Shaolin αντιμετωπζουν την τχνη τους σαν κτι μορφο, γεμτο χρη, αυτολεγχο και σκηση που εκτελεται καθημεριν. Η χρση της για την πρκληση σωματικς βλβης εναι το τελευταο πργ­μα που περν απ το μυαλ ενς μοναχο. Για ναν μοναχ, η σκοπη αφαρεση της ζως χωρς λγο, ετε ανθρπου ετε ζου, μπορε να σημνει το τρμα της πνευματι­κς του πορεας.
Η αφαρεση μιας ζως σημανει τι ο μοναχς χει αποτχει και τι δεν θα απε­λευθερωθε απ τον μεγλο κκλο. Θα πρ­πει να γεννηθε ξαν και να υποφρει και πλι τα βσανα της ζως. Πρκειται για τη μεγαλτερη τραγωδα που θα μποροσε να συμβε σε κποιον που αναζητ την πνευμα­τικτητα.
Οι μοναχο Shaoln συνδυζουν την εκπαδευση στις πολεμικς τχνες με την εσωτερικ ανmυξη του νου και της ψυχς και κατορθνουν να συντονζουν το σμα με το μυαλ στε να συνεργζονται αρμονικ. Το σμα εναι η παρξη που αντιλαμβανμα­στε με τις αισθσεις μας. Το βασικ χαρα­κτηριστικ του εναι η δυναττητα της πεποθησης. Η δε ψυχ θεωρεται το χημα που μας μεταφρει απ τη μα παρξη στην λλη.
’λλος παργοντας που συνβαλλε στην ανπτυξη του Shaoln wu shu ταν η μμηση των δεξιοττων των γριων ζων. υτς θεωρονται και η πηγ μπνευσης των Shaolin.
Πολλς απ τις κινσεις αναπαριστον την συμπεριφορ των ζων. Πολλς φορς να σστημα περιλαμβνει τις κινσεις ενς ζου αποκλειστικ. λες οι μυνες, επιθ­σεις και στσεις εναι μιμσεις ενς πουλι­ο ζου. Κθε σστημα χει διαφορετικς και περεργες ιδιαιτερτητες καθς κθε ζο εναι σχεδιασμνο απ τη φση να λει­τουργε διαφορετικ. Παρ τατα, οι πιο πολλς σχολς δεν εναι τσο αυστηρς και καμπτες, για παρδειγμα η βρεια σχολ του λγου της Παναγας χρησιμοποιε τις τεχνικς απ το αλογκι και της τγρη ς στα χρια, εν στα πδια τις τεχνικς της μα­μος και της βρειας σχολς.
ταν οι βουδιστς Shaolin εξασκον το Wu shu παρατηρον και οραματζονται τις ικαντητες επιβωσης λων των ειδν των γριων ζων, πως τη σβελτδα των μα­μοδων, τα ψηλ λματα των γενναων τγρεων, τα ουρλιαχτ των γερακιν, την ταχτατη επθεση στο θμα του απ το αλο­γκι της Παναγτσας κ.τ.λ. και στερα υιοθε­τον τα πλεονεκτματα αυτν των ζων και τα εφαρμζουν στο wu shu.
Κατ τη διρκεια της ανπτυξης του Shaolin wu shu γινε η εισαγωγ κποιων κινσεων απ ζα, μετ η μμηση της στ­σης του ζου και τλος η δημιουργα πολ­λν ζωντανν 'γραφικν' κινσεων πλης, πως η τεχνικ Shaoln της μαμος, η τεχνι­κ του Δρκου, της Λεοπρδαλης, του Γερανο, και η τεχνικ του αλγου της Παναγτσας, λες φημισμνες τεχνικς Shaolin.
Ολα αυτ τα συστματα συνδυζουν τη μορφ με το πνεμα, αγγζοντας το αποκο­ρφωμα της τελειτητας και προσφρουν στους μοναχος Shaolin μια μεγλη ικαντη­τα στην πλη.

Η καταγωγ των Shaolin
Το μοναστρι χτστηκε το 495 μ.χ . κατ τη διρκεια της βασιλεας του υτοκρτορα Σιο Γουν. Το μοναστρι κηκε το 535 καθς μανονταν οι πλεμοι μεταξ του βορρ και του ντου, αλλ ξαναχτστηκε κατ τη διρκεια της βασιλεας του Σιο ΓoJν Τι και του δθηκε το νομα Τσι χου σου, που σημανει «ανεβανοντας το λφο». Το νομα λλαξε αργτερα σε Shao lin.
Γρω στο 540 μ.Χ., νας Ινδς βουδι­στς μοναχς που λεγταν Bodhidharma (Ta Μο στα κινζικα) φτασε στην Κνα για να δει τον αυτοκρτορα.
Εκενη την περοδο, ο αυτοκρτορας εχε αναθσει σε βουδιστς μοναχος της χρας να μεταφρσουν βουδιστικ κεμενα απ τα σανσκριτικ στα κινεζικ. Πρθεσ του ταν να προσφρει τη δυναττητα στον λα να προσχωρσει σ' αυτ τη θρησκεα. ταν να ευγενς σχδιο, ταν μως ο αυτοκρτορας πστεψε τι αυτς ταν ο δρμος που θα τον οδηγοσε στη Νιρβνα, ο Tamo διαφνησε. Η ποψη του Tamo για τον Βουδισμ ταν τι δεν μπορε κποιος να κατακτσει τον σκοπ του μσα απ καλς πρξεις που εκτελον λλοι στο νομ του.
Σ' αυτ το σημεο οι δρμοι του αυτο­κρτορα και του Tamo χρισαν και ο Tamo φυγε για τον βουδιστικ να για να γνωρ­σει τους μοναχος που μετφραζαν τα βου­διστικ κεμενα. Ο νας εχε χτιστε πριν πολλ χρνια, στη θση ενς δσους που εχε αποψιλωθε και καε. Την εποχ που κτιζταν ο νας, οι κηπουρο του αυτοκρτο­ρα εχαν φυτψει να δντρα και τσι ο νας ονομστηκε «μικρ δσος» (Shao Ιπ σταΜανδαριν και SiI Lum στα Καντονζικα). ταν ο Tamo φτασε στον να του απαγο­ρετηκε η εσοδος και οι μοναχο τον απρ­ριψαν, οπτε εγκαταστθηκε σε μια σπηλι εκε κοντ, που διαλογιζταν, μχρι που οι μοναχο αναγνρισαν τις πνευματικς του δυνμεις και του επτρεψαν την εσοδο στον να. Ο μθος αναφρει τι νοιξε μια τρπα στα τοιχματα της σπηλις με τομνιμα καρφωμνο βλμμα του.
ταν προσχρησε ο Tamo στο τγμα των μοναχν παρατρησε τι δεν εχαν καλ φυσικ κατσταση. Οι μοναχο Shaolin δεν εχαν τις σωματικς και πνευματικς δυνμεις που ταν απαρατητες για την εκτλεση ακμα και των πιο βασικν βουδι­στικν πρακτικν διαλογισμο. Ο Tamo ισο­στθμισε αυτ την αδυναμα διδσκοντς τους ασκσεις βελτωσης της κνησης, σχε­διασμνες για την απελευθρωση της ρος της ενργειας ch'j και για γενικτερη ενδυ­νμωση. υτς οι ασκσεις, παραλλαγς της ινδικς γιγκα (κυρως την χθα και τη ρχα), βασζονταν στις κινσεις των 18 ζων που συνηθζεται να εμφανζονται στην ινδο-κινεζικ εικονογραφα (τγρης, ελφι, λεοπρδαλη, κμπρα, φδι, δρκος), που εναι γνωστς και ως Δεκαοχτ Χρα των Λ Χαν, οι οποες αποτλεσαν την απαρχ του Shao Ιπ Wu Shu.
Το Shaolin δεν ταν να συνηθισμνο μοναστρι Οι Κινζοι αυτοκρτορες, καθ' λη τη διρκεια της ιστορας, συνθιζαν να προσεχονται στον ουραν μα φορ το χρνο για την ειρνη και την ευημερα του λαο τους και εκτελοσαν τις τελετουργες σε μα απ τις πντε ιερς κορυφς της Κνας. Το βουν Σανσvγκ, που βρσκεται το μοναστρι ταν το κεντρικ ιερ βουν. τσι αυτοκρτορες και μεγλοι στρατηγο επισκπτονταν συχν το Shao ιπ. Μερικο απ τους στρατηγο ς αποσρθηκαν στο μοναστρι για να αναζητσουν πνευματικ φτιση. υτο ταν μπειροι στις πολεμικς τχνες και ταν εδαν τι οι μοναχο ασκο­σαν τα Δεκαοχτ Χρια των Λ Χαν, ανπτυ­ξαν τις φυσικς ασκσεις σε κινσεις του wu shu που γιναν αργτερα γνωστς ως Shao lin Ιο Han Wu Shu.
Με τον καιρ, αυτ η σκτα του βουδι­σμο απομονθηκε αρκετ διτι μελετο­σαν τις πολεμικς τχνες. υτ ββαια δεν σημανει τι ο Tamo 'ανακλυψε' τις πολεμι­κς τχνες. Προπρχαν στην Κνα πολλος αινες πριν. Μσα μως στον να, του δθηκε η ευκαιρα να αναπτξει και να κωδι­κοποισει την συγκεκριμνη πολεμικ τχνη με νο και διαφορετικ φος που στη συν­χεια θα γινταν χαρακτηριστικ των Shaolin. Η φιλοσοφα των ShaoIin ξεκνησε απ τον Βουδισμ και αργτερα υιοθτησε πολλς απ τις φιλοσοφες του Ταοσμο.

« Back" "

...

...

 


Legal Notice Site Map
Copyright © 2011, Eurasian Link